CentreZi RO, scurtă istorie și obiective
Rețeaua CentreZi
Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copiii Aflați în Risc de Sărăcie, inițiativă a Organizației Umanitare CONCORDIA, a pornit în anul 2019, ca urmare a întâlnirilor regionale organizate cu reprezentanți ai Centrelor de Zi. Atunci a fost identificată nevoia de a avea o voce comună în fața autorităților, având în vedere că programele de prevenție a abandonului familial și școlar sunt subfinanțate și subdezvoltate în România. De altfel, obiectivul major al CONCORDIA și al Centrelor de zi partenere este să producă o schimbare majoră în domeniul protecției copiilor.
De-a lungul timpului, au fost făcuți pași importanți, Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru copii aflați în risc de sărăcie valorificând acum experiența și rezultatele anterioare ale Organizatiei Umanitare CONCORDIA, cum ar fi Centrele de Zi pentru Copii și Familie din Ploiești și din Odobești (Dâmbovița), studii realizate în propriile centre de zi, dezvoltarea conceptului de franciză socială sau programele de formare profesională pentru manageri și practicieni organizate de CONCORDIA Academia.
În cadrul Rețelei, ar urma să fie identificați operatorii de centre de zi din România (publici și privați) și se vor sprijini inițiativele care își propun să deschidă astfel de centre. De asemenea, este urmărită calitatea serviciilor, formarea profesioniștilor și finanțarea sectorului, oferind tuturor posibilitatea să lucreze după modelul centrelor de zi din CONCORDIA și asigurând servicii de formare a practicienilor prin CONCORDIA Academia. Nu în ultimul rând, CentreZi RO desfășoară activități de advocacy, cu scopul de a îmbunătăți cadrul legislativ de operare și finanțare a centrelor de zi.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.
Proiectul COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate este derulat de Organizația Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS și Asociația Educație pentru Viața Reală, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.