Conferința de lansare a rețelei #CENTREziRO - Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copiii Aflați în Risc de Sărăcie

Peste 60 de reprezentanți ai centrelor de zi la nivel național au fost prezenți pe 30 septembrie, la evenimentul de lansare a rețelei #CENTREziRO - Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copiii Aflați în Risc de Sărăcie. Speakeri în cadrul conferinței online au fost persoane din mediul public și privat, cu invitați speciali din zona guvernamentală și administrația locală.

Florica Cherecheș Președinte Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții
„ANDPDCA pune accentul pe prevenție și pe crearea de Centre de Zi pentru a asigura condiții pentru prevenirea abandonului familial și școlar în rândul copiilor din România, cu prioritate în mediul rural, unde nevoile sunt foarte mari. Considerăm că, avem nevoie de parteneriate cu primăriile, ONG-urile, bisericile și orice alți actori relevanți, pentru a face această investiție în copii și comunitate, în prezentul și viitorul nostru.”
Diana Certan Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România
„Potențialul centrelor de zi este încă puțin vizibil. De aceea, CentreZi RO - Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copiii aflați în risc de sărăcie, va promova centrele de zi care oferă servicii de calitate și profesioniștii dedicați sprijinirii copiilor, contribuind la dezvoltarea centrelor de zi din România pentru ca împreună, reprezentanți ai centrelor de zi publice și private, să spunem: Stop sărăciei în rândul copiilor!”
Diana Chiriacescu Director Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale
„Centrele de zi sunt foarte importante în comunitate, tocmai de aceea este esențial ca ele să fie susținute de la buget, de la nivel local, județean sau național ori prin fonduri europene. Pe ONG-urile cu centre de zi se pot sprijini autoritățile locale, atunci când aplică pe noile proiecte europene și trebuie să privească orice alocare de bani pentru serviciile sociale ca pe o investiție în viitor. Ceea ce astăzi pare o alocare financiară, este de fapt o investiție necesară pentru ca un copil să continue școala și să poată avea un loc de muncă sau un adult să fie inclus în comunitate. Tocmai de aceea, FONSS este o federație care militează pentru ca investiția în social să se facă pentru servicii sociale accesibile și necesare tuturor beneficiarilor vulnerabili.”
Silvia Mișu Coach Financiar Asociația Educație pentru Viața Reală
„Centrele de zi reprezintă principalul serviciu de prevenire a separării copilului de familie. Dacă familia, care trece printr-un moment de vulnerabilitate, nu este acompaniată în mod corespunzător, situația ei se poate croniciza și nivelul de trai să rămână la nivel de subzistență, ceea ce pune în pericol bunăstarea membrilor ei. O intervenție sistemică la nivelul familiei presupune mai mult decât o intervenție la nivel social și de mediu de viată, ci și la nivel economic analizând echilibrul bugetului familiei și identificarea de strategii de creștere a venitului, management al cheltuielilor și datoriilor. Experiența noastră de acordare de finanțare pentru implementarea ședințelor de coaching financiar ne-au arătat că aceste ședințe au făcut diferența în multe dintre cazurile sociale pe care le-am acompaniat.”

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Proiectul COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate este derulat de Organizația Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS și Asociația Educație pentru Viața Reală, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Newsletter Donează