Cum putem susține copiii și familiile din mediul rural?
Multe comunități rurale se confruntă cu o realitate cruntă: mulți copii și familii afectați sever de dificultăți socio-economice grave care duc, de cele mai multe ori, la lipsa unei mese calde, haine, rechizite și chiar condiții de locuit pentru copii și părinți, până la neglijare și abandon familial și școlar.
Una dintre cele mai bune soluții: servicii sociale de tip centre de zi. Și pentru a demonstra cum pot schimba, nu numai viața acestor, copii dar și dinamica în comunitate, un grup (32 de participanți) format din reprezentanți ai furnizorilor publici și privati din Brașov, Suceava, Vrancea, Bacău, București sector 1, 5 și 6, Prahova, Buzău și Iași, împreună cu un reprezentant al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDCA) au vizitat 3 centre de zi din județul Bacău, unul al Fundației Yana și două ale Fundației Sf. Ioan Calabria.
Recunoscând nevoile semnificative și unice ale comunităților rurale, acești doi furnizori de servicii sociale, utilizând metode tradiționale și creative de muncă cu copiii, schimbă viitorul acestora, întăresc abilitățile parentale, sprijină dezvoltarea economică a comunității prin menținerea și creșterea locurilor de muncă, dar și schimbând dinamica în comunitate. Numărul copiilor care au nevoie de serviciile oferite de Fundația Sf. Ioan Calabria și Fundația Yana este mare, colegii noștri fiind nevoiți să prioritizeze cazurile, să forțeze creșterea capacității, dar și să aibă liste de așteptare sau chiar să refuze unele cazuri, din lipsă de locuri.
Furnizorii de servicii sociale din mediul rural se confruntă cu câteva provocări:
- Rata crescută a sărăciei în rândul copiilor și familiilor
- Localități izolate cu access redus la școală și/sau centre de zi sau localități intinse pe suprafețe mari, caz în care copiii trebuie să parcurgă distanțe mari pentru acces la servicii sau implică costuri mari pentru transport
- Infrastructura limitată, ca de exemplu, transport atât pentru copii cât și angajați, spații adecvate alocate de autorități locale, pentru derularea serviciilor
- Dificultăți în recrutarea și menținerea personalului
- Fonduri insuficiente atât din partea autorităților relevante, cât și ca posibilitate de strângere de fonduri, având în vedere că este vorba de comunități unde rata sărăciei e ridicată și/sau sunt reduse posibilități de sponsorizare.
Cu toate aceste greutăți, Sf. Ioan Calabria și Fundația Yana, de 25 ani continuă să ofere servicii sociale, luptând pentru acești copii. FELICITĂRI!
Această întâlnire este organizată în cadrul proiectului COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate, finanțat prin programul Active Citizens Fund - Romania și este parte a activităților organizate de Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru copii, structură informală care reunește furnizori publici și privați, inițiativă a Organizației Umanitare CONCORDIA, lansată în 2021. Suntem convinși că există în România multe alte centre de zi care merită promovate, susținute și vizitate pentru un schimb de experiență constructivă, focalizată pe identificarea de soluții, care să susțină continuarea serviciilor existente, dar și să faciliteze dezvoltarea de noi servicii sociale. Și asta își propune Rețeaua CZ.RO să promoveze furnizorii și să devină o voce unitară.
Proiectul COMPASS - Comunitate, Participare, Sustenabilitate este derulat de Organizația Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS și Asociația Educație pentru Viața Reală, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.